Ben ik te dik?

Healthy Eating:  Caucasian Little Girl Fruit Banana Mouth Waist UpWat is een goed gewicht voor een kind?

Kinderen groeien, hoe groter je bent, hoe zwaarder je mag wegen. Het verschilt dus per leeftijd wat een gezond gewicht is. Er bestaat een manier om met je lengte en gewicht te berekenen of je een gezond gewicht hebt. Dit heet de BMI (Body Mass Index).

Op deze pagina kan je invullen wat je lengte en gewicht zijn, de website rekent dan voor je uit of je een goed gewicht hebt als kind. Deze calculator kunnen volwassenen ook gebruiken. Blijkt dat je een te hoog BMI hebt en dus te zwaar bent, klik dan op deze link: Hoe moet je afvallen als kind?

Hoe komt het dat ik te zwaar ben?

Je bent niet de enige, steeds meer kinderen en volwassenen worden te dik. Dat komt doordat er in onze wereld veel verleidingen zijn die het ons moeilijk maken om gezond te eten. Bijvoorbeeld door reclames op de tv en internet en aanbiedingen in de supermarkt of fastfoodrestaurants, zoals de McDonalds of Febo in de straat. Deze bedrijven proberen ons hun ongezonde producten aan te smeren. Bijvoorbeeld: Koek, snoep, patat, chocola en frisdrank. En dat lukt ze goed, door chemische toevoegingen in hun eten zorgen ze ervoor dat het eten lekker smaakt en we er steeds meer van willen. Dit klinkt niet gezond, en dat is het ook niet. In ons eten wordt extra vet en suiker gestopt. Een teveel aan deze stoffen zorgt ervoor dat we te dik worden.

We worden te dik, doordat we te veel ongezonde dingen eten en te weinig bewegen. Door uit te leggen wat bewegen te maken heeft met te dik zijn gebruiken we het voorbeeld van een auto. Een auto heeft brandstof nodig om te kunnen rijden. Voor mensen geldt dit ook, onze brandstof is onze voeding, wat we eten en drinken. Hoe meer een auto rijd, hoe meer brandstof een auto nodig heeft. Voor ons lichaam is dit hetzelfde hoe meer we bewegen (bijvoorbeeld: spelen, rennen, springen of dansen) hoe meer we kunnen eten. Eet je teveel dan slaat je lichaam deze extra brandstof op als vet.

Wat gebeurt er als ik te dik ben?

Als je te dik bent als kind is de kans groot dat je, als je volwassen bent, ook te dik bent. Je kunt dan allerlei enge ziektes en aandoeningen krijgen. Bijvoorbeeld: suikerziekte, kanker, pijn in je gewrichten (bijvoorbeeld je knieën) en ziektes aan je hart. Ook kun je ongelukkig worden en zelfs depressief (dan ben je zo ongelukkig dat je niet meer goed kan en wil leven). Dikke kinderen hebben minder vrienden en worden vaker gepest. Er zijn nog veel meer dingen waar je last van kunt krijgen door overgewicht. Je kan je voorstellen dat dit niet leuk is. Het is daarom heel goed van je dat je op deze website van Mijn Kind Gezond aan het lezen bent.

Hoe moet ik afvallen als kind?

Het is belangrijk dat je niet gaat diëten om gewicht te verliezen. Wel zul je vaak anders moeten gaan eten. Veel bewegen helpt ook om af te vallen, door bewegen verbrand je calorieën (brandstof). Dit betekent niet dat je elke dag naar de sportschool moet. Buitenspelen, voetballen of fietsen naar school zijn ook goede vormen van bewegen. Er is vast wel iets wat je leuk vindt. Lees meer over gewicht verliezen als kind op de pagina Hoe moet je afvallen als kind?

Laat je ouders meelezen!

Heb je het idee dat je te dik bent, en wil je hulp bij het verliezen van gewicht? Wij zijn er om je te helpen. Laat je ouders deze site zien om hulp te krijgen van een leefstijlcoach. Ook kunnen we je ouders helpen om jou te begeleiden naar een gezond gewicht, door de cursus van Mijn Kind Gezond over gezonde leefstijl voor kinderen aan ouders.

Informatie over de cursus

Informatie over gezinscoach